SYKKELFERIE I FRANKRIKE

PÅ EGEN HÅND I LANGUEDOC

Mange synes høsten er den aller beste tiden av året for sykkelferie i Languedoc. September er ideell, men begynnelsen av oktober kan også være et godt valg. Det er mange grunner til dette.

At man får rimeligere flybilletter enn midt på sommeren er ett poeng. Men det beste er at turistene plutselig er blitt så få. Den store feriemåneden for franskmenn er august, og barnefamilier fra andre land har også reist hjem til nytt skoleår. Atmosfæren er blitt mye mer avslappet, og du får ekstra god service i restauranter og butikker. Du opplever sjelden køer, og lokalbefolkningen er glad for at det fortsatt kommer turister som kan bidra til inntekter.

Det er mye lettere å finne bosted, og prisene er lavere enn i høysesongen.

Klimaet er behagelig, som oftest akkurat passe varmt. Vindene, ”Le Mistral” og ”La Tramontane”, som kan gi motvind noen ganger om våren og sommeren når man er ute og sykler, merker man sjelden noe særlig til.

Men noe av det morsomste er at man får oppleve vinhøsten på nært hold. Det er nå travel aktivitet på alle vinmarkene, og du kan studere innhøsting som foregår både for hånd og med moderne maskiner. Plukkerne arbeider med liv og lyst, og tømmer fornøyd den ene”ryggsekken” etter den andre. Men ved lunsjtider kan det komme en varebil med mat, og da rigges det opp et langbord i utkanten av jordet. Snart er det dekket med de deiligste lunsjretter og vinflasker. Så tar de seg en lang pause før de setter i gang igjen med nye krefter. Langs veiene durer de små traktorene med tilhengerne stappfulle av fullmodne druer, både lysegrønne og dyplilla.

Ved kooperativene må det arbeides smidig og diplomatisk for å kunne ta i mot alle som vil levere uten venting. Jeg ser for meg en scene fra landsbyen St-Valières: Vi kom syklende nedover gaten som fører opp mot kooperativet. Der sto en hel rad med de små, nusselige traktorene i kø for å levere. Nedover gaten rant det vinsaft i strie strømmer fra tilhengerne! Ingen sure miner var å se.

Spenningen som er knyttet til resultatet er til å ta og føle på. Blir det en bra vin av disse druene? Fikk druene for mye vann eller for lite? Var vi flinke nok med beskjæringen?

Som nevnt i boken min er det slik at jo mer en plante må «slite» for å finne vann og næringsstoffer, desto bedre blir kvaliteten på druene. Men nedbør trengs, og kommer det altfor lite nedbør, stopper modningen opp, og druene vil gi en vin med ubalansert frukt og harde tanniner. På den annen side kan for mye regn være ødeleggende. Under hvilken periode av modningen regnet kommer, er også avgjørende for kvaliteten.

Noe som også setter en spiss på ferien, er at det foregår mye morsomt om kveldene. I slutten av innhøstingsperioden arrangeres vinfester eller vinfestivaler i mange av landsbyene. Da er turister alltid velkomne. Er du sliten etter sykkelturen, er det bare å ta en god dusj før du drar av gårde til en landsby nær deg der det feires. Som oftest serveres det måltider under disse festene, så du slipper å lage mat.

Se denne videoen fra vingården Villemagne ved Lagrasse, (omtalt i boken):
http://www.dailymotion.com/video/x6pzz5_vendanges-a-villemagne_webcam

Vil du for eksempel heller overvære en fin konsert i Narbonne eller Carcassonne, delta på bokbankett i Lagrasse eller orkidémesse i Fontfroide, bør du sjekke http://www.audetourisme.com/en/activities/events.php �
17. september settes det opp en morsom musikal i Ginestas, og 9. oktober er det eplefestival i i Aigues-Vives, for å nevne noe.

Bestill flybilletter før alt er utsolgt. Ryanair flyr direkte til Béziers to ganger i uken. God sykkelferie!

Slik skal de være!

Gi en kommentar