SYKKELFERIE I FRANKRIKE

PÅ EGEN HÅND I LANGUEDOC

I boken min kan du lese mer om landskapstypen ”garrigue”, som det ikke finnes noe dekkende ord for på norsk. Noen kaller det busklandskap eller krattskog, danskene sier «ville heder». Vi finner svært mye av den rundt Middelhavet, både i Languedoc og i Provence. Landskapet har uendelig rik vegetasjon og variert dyreliv, og i den kalkrike jorden trives kryddervekstene ekstra godt.

Vanligvis er det vår allerede i mars. Men i år er det først nå at våren virkelig har eksplodert. 15. mars kom et fryktelig uvær, som må ha vært ganske utrivelig for innbyggerne i Bize-Minervois og mange andre landsbyer. Elven Cesse gikk langt over sine bredder, og brunt, frådende vann flommet inn over gatene og hagene. Les den innholdsrike bloggen til Debra Westerberg, australsk dame som bor i Bize,  www.bize-minervois.com/blog. Hun beskriver flommen i detalj med bilder og video. Det var mer dramatisk enn jeg ante. Men nå er det historie, det er vår, det er varmt, og det blomstrer på garrigue’en.

Man kan ha en topp sykkelferie i Languedoc allerede i april, selv om været kan være litt lunefullt. Forrige uke var det mellom 23 og 25 varmegrader i Minervois og Corbières. Det beste med årstiden er at alt er så grønt og friskt, og man kan ha noen fine turer på høydedragene rundt landsbyene. Da må man sette fra seg sykkelen og rusle langs stiene for å plukke blomster og snadder som vill asparges, ruccola og sikorisalat.

Mange av våre hageblomster vokser her helt av seg selv, uten stell og gjødsel. Om våren sees mengder av ville narcisser, blå perleblomst og gule og oransje tulipaner  med spisse kronblader. De mørkeblå irisene er spesielt vakre. I Corbières finnes mer enn 70 ville orkidéarter. Noen blomster har vi aldri sett før, for eksempel noen søte, små rosa som vissnok er sporeblomst i vendelrotfamilien og noen snodige eksemplarer i vortemelkfamilien. Jeg har gått til innkjøp av en guide om midddelhavsfloraen for å finne ut litt mer av dette.

Krydderveksten timian kan mer enn å sette en spiss på middagsrettene, den har nå pyntet seg med ørsmå, lillarosa blomster. Alle de ville rosebuskene, med rynkete roser i forskjellige nyanser fra lys rosa til cyclamen, vil snart stå i full blomst.

Disse artene kommer senere på våren, bildene tok vi i midten av mai for et par år siden:

 

En blomst i linfamilien?

En blomst i orkidéfamilien

 

 

 

 

 

 

 

 

Åkervindel

  

 

 

Alle disse markblomstene vokser i veikanten for her saltes det nok ikke.

Hadde vi hatt fri i påsken i år, ville vi bestilt flybilletter for lengst. Ryanair flyr nå direkte fra Rygge til Béziers.

Gi en kommentar