SYKKELFERIE I FRANKRIKE

PÅ EGEN HÅND I LANGUEDOC

Her får du beskrivelse og kart av en morsom to-dagers sykkeltur du kan ta dersom du har valgt sykkelferie med base i Bize-Minervois. Du får også tips om andre turmål i den vestlige delen av Minervois. Overnatting bør du bestille på La Figuière, et Bed & Breakfast som vi vil anbefale på det varmeste. Vertskapet, Janine og Guy, er gode venner av oss, og vi vet at de vil gjøre sitt ytterste for at du skal trives. Villaen deres ligger i den lille landsbyen Camplong, ca. 30 km vest for Bize-Minervois. Praktiske opplysninger for bestilling finner du nederst i bloggen. 

Sykkeltur Bize-Minervois – Cesseras – Camplong – Ferrals-les-Montagnes – Rieussec – Bize-Minervois
Distanse totalt: 72 km

Dag 1
Første dag har du bare 30 km å sykle fra Bize til Camplong. Terrenget er relativt flatt og lettsyklet, bortsett fra de siste bakkene opp til Camplong. Litt utenfor landsbyen Cesseras ligger det vakre kapellet Le Chapel Saint Germain. For å finne det sykler du to km videre vestover, der du ser en liten vei til høyre, som du skal følge ca. 1 km. Kapellet er romansk, og ble bygd på 1100-tallet.

Langs veien ligger også den berømte «Dolmen des Fades», som er et merkelig gravkammer fra neolittisk tid, se side 96 i boka mi. Du ser det fra veien, like før Siran. 

Dolmen des Fades

Dolmen des Fades

 

 

Le chapel Saint Germain

Le chapel Saint Germain i Cesseras

 

 

Dag 2
Neste dag er mer krevende, med mye klatring oppover i Montagne Noir. Men det er fin, asfaltert vei hele løypa, og da vi tok turen, møtte vi kun én bil før Rieussec. Den eneste landsbyen du passerer før Rieussec er Ferrals-les-Montagnes:

Ferrals-les-Montagnes

Ferrals-les-Montagnes

 

Du sykler gjennom skog og villmark, der gran, furu, bøk, eik og kastanjer er de viktigste treslagene. Skogen er ofte svært tett, og du kan støte på både hjort og villsvin og småvilt som kaniner og harer. Det skal være spesielt vakkert her i oktober og november, når du kan nyte alle nyansene i høstens fargeprakt. Utsiktspunktene har vakre panoramaer, der du kan se helt til Pyreneene.

I Rieussec får du belønningen – en herlig lang utforbakke helt til Aigues-Vives – kjempemorsomt. Dag 2 tilbakelegger du totalt 42 km.
Klikk på kartet for å se det bedre. Skriv ut!

Camplong ferdig jpg mildere

To-dagers sykkeltur i Montagne Noir

 

 

Andre turmuligheter
Camplong er også et fint utgangspunkt for å utforske den vestlige delen av Minervois. Da kan du sykle til historiske byer som Caunes-Minervois og Laure-Minervois og sørover til Carcassonne. Du kan også sykle helt til katarslottet Lastours (www.chateauxdelastours.fr/). Det er heller ikke langt (23 km) til de fantastiske kjempehulene i Cabrespine og den største av dem alle, Limousis-grotten, som du også finner på kartet over Vest-Minervois. Villeneuve-Minervois er trøffelområde.

Vest-Minervois

Vest-Minervois

 

Nyttige detaljkart
Jeg vil anbefale deg å kjøpe noen av de fine kartene i serien Cartes de Randonnée. De kan enkelt bestilles fra det franske kartverket, www.ign.fr.
Disse tre er nyttige for turer i Vest-Minervois: Nr. 2345E, 2445O og 2445E.

Er du glad i fotturer, finnes det flere merkede turer med start fra rådhuset i nabobyen til Camplong, Félines-Minervois. Løypene kalles «The marble quarries walk». Her finnes hele syv gamle marmorbrudd, noen helt fra romertiden. Marmoren som ble brukt i Versailles kommer herfra. Dette er et naturskjønt område med en svært variert flora og fauna. Du får utsikt mot Aude-sletten, Corbières og Pyreneene. Se brosjyre med turforslag her: http://www.felinesminervois.fr/pdfs/depliant%20gb%20br.pdf. Klikk på linken for å få opp begge sider. Skriv ut!

Våre opplevelser en kveld i juni
Vinsmaking var en av dem – dette er noe du har rik anledning til i området rundt Camplong, både i Félines-Minervois, La Livinière og Siran. I år fikk vi besøke vingården Borie de Maurel i Félines-Minervois sammen med Janine og Guy. Vi var invitert til middag i det vakre hjemmet deres i Camplong, men først var det vinsmaking i nabolandsbyen.

Borie de Maurel
Borie de Maurel drives av Janines datter Virginie, mannen hennes Michel og hans to sønner. Også her ble det generøst skjenket opp i glassene med alle stedets gode viner. Denne vingården sies å være den beste i hele Minervois, og vinene selger meget godt. Lokalene er sofistikerte, og vi ante raskt at dette var «upper class». Se: http://www.boriedemaurel.fr . Jeg festet meg spesielt ved hvitvinen «La belle Aude» og den røde «Belle de nuit». Virginie forklarte hva som karakteriserer dem (som jeg ikke vil prøve å oversette), og vi fikk smake på enda flere. Til slutt sendte hun med oss en hel kasse vin, men på en betingelse; at paret får besøke oss i Norge og benytte båtplassen vår – de har nettopp kjøpt seg en stor seilbåt. (Michel var på det tidspunktet om bord på seilbåten for å frakte den fra Amsterdam og hit, via kanalene.)

Kollasje Borie

 

Hjemme hos Janine og Guy fikk vi selvfølgelig omvisning i den praktfulle hagen, som har fått noen flotte naturstensmurer siden sist. Så ble vi traktert med «soupe à courgette» (agurksuppe), havets frukter til hovedrett, nydelige oster og is med aprikoser og nøtter.

Praktiske opplysninger
La Figuière har plass til to gjester, og hjemmesiden er : http://www.pour-les-vacances.com/site-8886/  Bestilling til e-post: rabou-janine@orange.fr eller tlf. : 0033-468 33 30 90. Dersom dere skal sykle videre opp i Montagne Noir dagen etter, bør du be Janine om å smøre nistepakke til dere.

God tur!

Kollasj Figuiere

Janine og La Figuière. Fra terrassen din har du utsikt helt til Pyreneene.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gi en kommentar