SYKKELFERIE I FRANKRIKE

PÅ EGEN HÅND I LANGUEDOC

Benytt muligheten til å oppleve den historiske byen Carcassonne som står på Unescos liste over ”Verdens kulturarv”. Det tar bare 3,5 time å sykle fra Bize-Minervois til Carcassonne. Løypa er forholdsvis lite kupert, og den er ikke mer enn 52 km én vei. Ferden går stort sett på veier med svært lite trafikk. Den siste etappen inn mot byen er nøye planlagt slik at du skal unngå å havne i de store trafikkmaskinene.

Vel framme vil du ikke angre på at du tok denne turen. De svære festningsmurene med til sammen 52 tårn og tre kilometer med voller er et fantastisk syn i det du nærmer deg. Ha med kamera!

Synes du det er langt, er det en god idé å bestille overnatting, slik at du får bedre tid til sightseeing og kortere etapper med sykling.

Les deg opp på historien om katarene først! Den er spennende, så finn fram til bøker om emnet eller let på nettet (http://www.cathar.info/). Jeg har også et kapitel om katarene i boken min.

Kartene som dekker løypa, er de gode detaljkartene Carte de Randonnée nr. 2445E, 2445O og 2345E. Bestill i det minste nr. 2345 E, som er den siste etappen. Jeg har laget et oversiktskart som du finner i pdf’en under, men det har ikke med alle detaljene. Kartene kan enkelt bestilles på www.ign.fr, som er det franske kartverket.

Carcassonne by night

Carcassonne by night

 

Turbeskrivelse

Den kan også lastes ned som utskriftsvennlig pdf  med kart. Skriv den ut som A4 heftet og to-sidig, brett til A5, og du får et praktisk ”hefte” du kan ha i styrevesken.

Start med å følge D67 til Mailhac og videre til Pouzols, Paraza og Roubia. Herfra skal du sykle D124 til Argens-Minervois, en liten havneby ved kanalen. 

Her skal du over kanalen og følge D424 (skiltet mot Lézignan) et lite stykke. Sykle over den smale broen som går over elven Aude. Snart skal du krysse D611 og sykle rett fram på en vei som ikke har nummer. Det er ikke skiltet, men den fører deg til Bastides. Du ser en lang rad med telefonstolper på venstre siden av veien.

I Escales skal du ta til høyre ved den blå vognen som står til pynt. Finn skilt mot Castelnau d’Aude oppe i bakken og følg D127 dit og videre til den lille vinbyen Roquecourbe-Minervois.

 

Følg skilt vestover mot Puichéric (fortsatt D127). Her fins flere kaféer og butikker, og nede ved elven, under store trær, er det benker du kan hvile på og eventuelt ta litt niste.

Ut av Puichéric skal du sykle litt langs D610 før du tar av til høyre langs D111. Snart skal du krysse Canal du Midi, og her er det et flott sluseanlegg og en liten skulpturpark. Følg skilt mot venstre mot Aigues-Vives gjennom vinmarker og fruktplantasjer – en helt flat strekning. Dette er et gammelt sjøområde der vannet er blitt ledet vekk, og det er deilig og landlig. Fortsett D206 til Badens og Rustiques.

Fra Rustique fortsetter du på D206 mot Trèbes. I siste kryss før kanalen skal du ta til venstre, og så til høyre over kanalen og videre over elven Aude. Følg veien rett fram. Når du kommer til N113, skal du ta til høyre. Sykle ca. 1 km. Ta så til høyre under jernbanen og deretter til venstre. Kjør rett fram (D3o3) inn på en vei som er avstengt for biler, og som går under jernbanelinja. Følg denne nesten 2 km inntil du igjen møter D303 som du skal følge helt fram.

Snart skal du sykle under Route National (N 113) som går like nedenfor festningsmurene i gamlebyen av Carcassonne (La Cité). På denne måten unngår du den verste trafikken. NB: Legg merke til hvordan det ser ut langs veien denne siste strekningen inn mot La Cité. Da blir det lettere å finne veien tilbake.

Om Carcassonne

Her står mye av det samme som i tur 16 i boken min (fra Lagrasse i Corbières til Carcassonne), men restaurantlisten er oppdatert.

Carcassonne – La Cité
Carcassonne består av to vidt forskjellige bydeler. La Ville basse utgjør den nye delen av byen. La Cité, gamlebyen, er en av Frankrikes største severdigheter. Den ligger på den østre elvebredden, på en bakketopp, og er omgitt av høye festningsmurer og tårn – et enormt område. Det fins ingen festninger verken i Frankrike eller Europa som kan måle seg med dette. La Cité er oppført i UNESCOs liste over ”Verdens Kulturarv”.

La Porte Narbonnaise

La Tour Narbonnaise

Tidlig på 1200-tallet levde katolikker og katarer fredelig sammen her, og den mektige Trencavel-familien beskyttet katarene under korstogene. Etter at Béziers var tatt i 1209, dro hæren videre mot Carcassonne. I november falt Carcassonne etter lang tids beleiring, og katarene flyktet gjennom underjordiske ganger og søkte tilflukt på borger i hele Corbières-området.

Omfattende restaureringsarbeider ble foretatt på 1800-tallet av arkitekten Eugéne Viollet-Le-Duc, som også restaurerte Notre-Dame i Paris og mange andre monumenter fra middelalderen.

Severdigheter
Allerede ved hovedinngangen, La Tour Narbonnaise, blir vi slått av middelalderstemningen. Det anbefales å gå den 1,5 km lange turen mellom de to festningsmurene og så bevege seg inn i byen. Ikke la deg skremme av alle turistsjappene rett innenfor hovedinngangen, men fortsett til Château Comtal, som var Trencavelgrevenes slott. Det er fra det 12. århundret og er flankert av hele 9 tårn. Inne er det en arkeologisk utstilling.

Du bør også se den flotte gotiske katedralen, Église Saint-Nazaire, som har noen av Sør-Frankrikes vakreste glassmosaikker. Katedralen er i daglig bruk, og det holdes orgelkonserter der.

Gå på oppdagelsetur i de smale smugene eller sett deg på en fortauskafé og nyt det fargerike gatebildet. 

 

Den nye bydelen – La Ville basse
Hit bør man helst dra en lørdag formiddag. Da er det markedsdag, og dette markedet er av de beste. Bugnende boder med frukt, grønnsaker og blomster, lokale oster og pølser, krydder, brød osv. Det holdes på Place Carnot midt i byen. Plassen er belagt med marmor fra Caunes Minervois og er et populært møtested i denne hyggelige bydelen. Besøk gjerne Saint-Michel-katedralen.

I juli arrangeres www.festivaldecarcassonne.com , der du finner noen av de aller største franske og internasjonale navn innen musikk, teater og ballett. Vær tidlig ute hvis du vil ha billetter.

I september foregår det også mye i Carcassonne, fra sportsarrangementer som nattløp, rugby og sykling til tyrefektning, gastronomifestival og konserter.

Det er mange overnattingsmuligheter, både hoteller og gode B&B, se www.carcassonne.fr.

Restauranter med bra omtale og gode priser (oppdatert):

I gamlebyen:
L’Escargot, 7 Rue Viollet le Duc
Adelaïde, 5, Rue Adelaïde de Toulouse
La Table d’Alaïs, 32, Rue du Plo

I den nye bydelen:
Le Cathare, 53 rue Jean Bringer
Crêperie le Blé Noir, 15, rue de Verdun
Chez Fred, 86 rue Albert Tomey  

Place Carnot

Place Carnot          

 

Bildene er tatt av Debra Westerberg, Joëlle Lampin og meg.

En kommentar til “Sykkeltur fra Bize-Minervois til Carcassonne”

  1. Ann-Mari Johansen sier:

    Hei, da er jeg på ny i gang med å forberede en tur til Frankrike. Det blir Carcassonne denne gangen, overnatting er bestilt så nå er det bare å finne frem boken din og studere bloggen din. Fant nyttig info med en gang, dette blir gøy, gleder meg veldig. Det vanskeligste er å velge sykkelruter, sikkert mye å velge mellom og vi bli der bare 4 dager.

Gi en kommentar