SYKKELFERIE I FRANKRIKE

PÅ EGEN HÅND I LANGUEDOC

Frankrike er kjent for sine tre- og firestjerners restauranter med utsøkte retter, og det er noe franskmenn er stolte av. Men nå skriver The Economist at en tredjedel av alle franske restauranter serverer mat med prefabrikerte ingredienser som kjøpes inn dypfryst. Ingrediensene er altså slett ikke friske, og rettene er ikke hjemmelaget fra bunnen av. Dette henger sammen med de dårlige tidene, høyere priser på råvarene og at fraskkmenn ikke har råd til å betale hva som helst når de går på restaurant. Ikke går de ut så ofte lenger heller, og har begynt å ha med matpakke på jobben, noe som før var uhørt!

Problemet blir nå drøftet i parlamentet, og politikerne har foreslått tiltak for å få bukt med uvesenet.   Hvis den foreslåtte reformen blir vedtatt, vil ALLE franske restauranter fra 2014 måtte bøye seg for et system der kun hjemmelaget mat får et spesielt merke/symbol på menyen.

Det er med undring vi leser dette. For hvor mange nydelige måltider har vi ikke spist på restaurantene i Languedoc? Både i Minervois- og i Corbières-området. Ikke en gang har vi hatt mistanke om at rettene ikke var laget på stedet. Aldri har vi blitt syke etter et restaurantbesøk, tvertimot føler vi et stort velvære.  Litt trøst er det at The Economist mener problemet er mindre i sør, og at restauranter med få retter på menyen er mer til å stole på.

Vi har ikke til hensikt å la dette ødelegge gleden ved å spise ute når vi ferierer her. Jeg er ganske sikker på at i hvertfall grønnsaker og frukt blir levert av bøndene i området. Noe av det beste med disse små spisestedene er at de tydeligvis tar på alvor de retningslinjene myndighetene har gitt for saltinnholdet i maten. I Norge opplever vi stadig at høyt saltinnhold har ødelagt det vi får servert. (Ref. artikkel i Aftenposten nylig om den norske kokken som prøver å selge norsk mat i Brüssel – han sier: Saltinnholdet MÅ ned.)

Til dere som skal til Minervois-området på sykkelferie med boken min (utgitt 2011):  Oversikten i boken trenger nå en oppdatering.

Disse 4 restaurantene oppdaget vi først i sommer, og de får alle god omtale på Tripadvisor:

La Cave i La Caunette (like ved katarbyen Minerve). Tlf. 468 91 31 98. Det er en en gammel vinkjeller som er gjort om til kvalitetsrestaurant. Stilig! Drives av tre søstre og har blitt svært populær.

Chez Jeannette i Aigues-Vives. Tlf. 468 91 37 64. Uformell og koselig. I en omtale på nettet står det at de serverer mat med lokale ingredienser.

La Retanque i Argeliers. Tlf. 468 41 11 09. Spesialist på italiensk pizza.

 

L’Auberge de l’École i St. Jean de Minervois. Intimt i en gammel skolestue. Lokale råvarer, sies det.

De norske familiene som var i Bize i juli, ville gjerne ha tips om pizzarestauranter i nærheten. Det er forståelig siden familiene besto av mange barn og tenåringer. Gode tips for dem er La Retanque i Argeliers (8-9 € for de fleste pizzaene) og restauranten Anaïs i Ginestas. Anaïs er god på vanlig meny også, men har nok av økonomiske grunner utvidet konseptet og tilbyr nå mange forskjellige pizzatyper som takeaway. Restauranten Le Marcelin i Argeliers har pizzaer XXL med lave priser.

Last ned Restaurantliste m kart  for å få en oversikt over restauranter i og i nærheten av Bize-Minervois. Skriv ut og ta den med på sykkelferien. Bon appétit!

(Hurra, endelig ny versjon for WordPress, bildene blir mye bedre).

Forrett på Le Comptoir Nature i Le Somail

Forrett på Le Comptoir Nature i Le Somail

Forrett på La Terrasse i Minerve

Forrett på La Terrasse i Minerve

Cafe du Midi

Cafe du Midi

Veggmalerier iRestaurant Anaïs i Ginestas

Veggmalerier i Restaurant Anaïs i Ginestas

Restaurant Lo Cagarol i Aigues-Vives

Restaurant Lo Cagarol i Aigues-Vives

Gi en kommentar