SYKKELFERIE I FRANKRIKE

PÅ EGEN HÅND I LANGUEDOC

KONSEPTET går ut på at man har fast bosted i en landsby som gir et perfekt utgangspunkt for en variert sykkelferie med turer i alle himmelretninger. Landsbyene som foreslåes som base, er nøye valgt ut. Bize-Minervois har jeg varme følelser for etter mange gode ferieopphold. Lagrasse i Corbières er kåret til en av Frankrikes vakreste landsbyer, og det er en by du helt sikkert vil trives i. (Må ikke forveksles med parfymebyen Grasse i Provence).

Les i boken om alle fordelene ved å reise på egen hånd og å ha en fast base!

OPPLEVELSESFERIE
Boken tar for seg to områder for sykkelferie i Languedoc, Minervois og Corbières. Begge disse ”mikro-regionene” har det som skal til for å tilfredsstille en kresen sykkelturist. Langs de fine sykkelveiene blir du kjent med mange idylliske landsbyer, katarborger, vakre klostre med kunstskatter og praktfulle kirkebygg, i tillegg til badebyer og større, livligere byer.

Canal du Midi

I Minervois kan du velge om du vil sykle i kupert terreng nordøst- eller nordvestover mot fjellene, for å oppleve kunstnerbyen Aigne, katarbyen Minerve eller muscatvinen i St-Jean-de-Minervois. Eller du kan velge flatere terreng vest-, sør- eller østover, til idyllen Le Somail ved kanalen, til marmorbyen Caunes-Minervois, til Narbonne med den berømte katedralen eller helt til Middelhavets nydelige strender.

Velger du Corbières som utgangspunkt, får du oppleve en villere natur der vinmarker veksler med ”garrigue” (krattskog), beitemarker og skogkledde åser og fjell. Du kan sykle til eventyrlige Carcassonne, til de mest berømte katarborgene i sør, til det vakre klosteret Fontfroide eller til karnevalsbyen Limoux. Og mye mer!

Queribus

BAKGRUNNSSTOFF
Boken gir deg bakgrunnsstoff om Languedocs geografi, kultur og historie. Har du et minimum av kunnskaper om livet her i middelalderen og katarenes dramatiske historie, vil du forstå mer når du skal utforske det mystiske ”katarenes rike”. Du blir kjent med Canal du Midi, dette kompliserte systemet av sluser, akvedukter og vakre broer, som er enestående ingeniørkunst, bygget på 1600-tallet. Du får en liten innføring i Languedocs vin- og matkultur, og om det spesielle landskapet ”la garrigue”, et veritabelt spiskammer.

TURENE
Boken foreslår 20 heldags sykkelturer, 10 i Minervois og 10 i Corbières-området.

Løypene er syklet flere ganger av mannen min og meg for å kvalitetssikre turbeskrivelsene. Målet har vært å tilrettelegge turene slik at man slipper å sykle på de mest trafikkerte veiene. Du blir loset fint utenom, og sykler stort sett på rolige veier uten nevneverdig trafikk.

TURBESKRIVELSENE har kart og høydekurver og opplysninger om turens lengde og underlag. Alle veinummer som er nevnt i beskrivelsen av løypa, er markert på kartene, slik at det er lett å finne fram.

Det er fire vanskelighetsgrader, som er tilpasset både de som er litt utrente, vanlige mosjonister som trener regelmessig og de topptrente.

Så her skulle det være noe for enhver smak. Minervois har flest turer for de som foretrekker lett og middels krevende vanskelighetsgrad, mens Corbières har løyper som er litt mer krevende. Dermed får de topptrente også et godt tilbud her. Men begge områder kan brukes av alle.

I de 20 turbeskrivelsene er det lagt vekt på å presentere små og store severdigheter underveis.  Spisesteder der man kan innta lunsjen og vinslott som tilbyr vinsmaking, er selvfølgelig også med. Slikt stoff er plassert i fargede rammer, adskilt fra selve veibeskrivelsen

Les hvordan du får hjelp til å legge opp turen

Les hva boken forteller om restauranter, vinsmaking, landsbyfester og konserter