SYKKELFERIE I FRANKRIKE

PÅ EGEN HÅND I LANGUEDOC

Badeplassen i Bize-Minervois

Årets sykkelferie i Frankrike er over. Vi har utforsket nye, spennende sykkelveier i fylket Lot, men valgte selvsagt også å tilbringe en del tid i våre kjære områder i Languedoc-Roussillon; Minervois og Corbieres. I landsbyen Bize-Minervois har det skjedd forandringer. De som har kjøpt boken min og reiser ned hit, vil savne et par virksomheter som er beskrevet i boken. Men heldigvis er det noen ildsjeler som skaper ny utvikling i byen. Her får dere en oppdatering.

I disse traktene kan det være vanskelig å få forretningene til å gå rundt i løpet av vinteren. Når sommerferien er over og turistene har reist sin vei, har heller ikke franskmenn råd til å gå ut så ofte, og da kan det bli litt stille. Da vil det alltid være noen som finner ut at de vil prøve å finne lykken et annet sted. I år var det også ekstra tøft da ti-årsflommen satte inn i mars måned.

Vi ble ganske skuffet da vi tok den første kveldsturen i landsbyen. Utenfor lokalene til Marie Binisti sto det et stort skilt med ”À vendre” (til salgs). Maries lille ”cave”, Les raisins du Soleil, der hun promoterte og solgte vin fra hele Minervois, var helt tom og tydeligvis fraflyttet. Vi kommer til å savne hennes vinsmakingskvelder og utsøkte måltider i den koselige, lille restauranten hun hadde innredet i hjemmet sitt. Men hun har visstnok fått seg en fin stilling i La Livinière, lengre vest i Minervois, der hun skal fortsette sitt viktige arbeid med å markedsføre Minervois-vin.

At tabac’en er nedlagt, er også synd. Der fikk vi både engelskspråklige aviser og IGN-kart. Men ingen grunn til panikk. Den gode franske regionavisen Midi Libre får man kjøpt både i matbutikken og hos bakeren tidlig om morgenen, så frokosten er fortsatt reddet. Dessuten kan det godt være noen forsøker å blåse nytt liv i tabac’en en gang.

De positive overraskelsene
Gleden var stor da vi så at det var kommet nye krefter til restauranten Café du Midi, i de gamle ærverdige lokalene som ligger rett på innsiden av byporten, på Place aux Herbes.  

Café du Midi

Nicolas Marsault er nå sjefskokk, og han har bred erfaring fra Poitou-Charentes, der han kommer fra, og fra Paris, der han han arbeidet ved flere velrenommerte restauranter. Hans kokekunst ligner på den provensalske, og alt vi spiste i den nyoppussede restauranten var helt nydelig. Se nettsiden, der finner du også spisekartet: www.cafe-du-midi.com .

Café du Midi nyrestaurert

Man kan spise både lunsj (for 9.90 € !) og middag, og kan velge om man vil sitte ute på plassen, inne i selve restauranten, eller i den nye bakhagen, som er svært hyggelig. Dette stedet anbefales på det varmeste. (Restauranten La Grange er også fremragende, men du må sykle nesten ti minutter for å komme dit.)

Volaille

Volaille

Den neste nyetableringen leste vi om i avisen,og den fant vi fram til da vi syklet via nabolandsbyen Argeliers en dag. Rett sør for Argeliers, langs D5, ligger det nå et nytt, lekkert ”utstillingsvindu” for mat og vin fra Minervois. Det er Jean Frédérique med partner som står bak Bouchons et Traditions, såkalt Caviste og Epicerie Fine. De tar blidt imot deg, og tilbyr deg å smake på de lokale godsakene, vin, saft, likører, dessertviner og champagne. Her fikk vi til og med kjøpt Blanquette de Limoux, i tillegg til gåselever, kjøttvarer og andre delikatesser, oliven, ost, honning og syltetøy.

Det er også et nytt bakeri i den sørlige utkanten av Bize, men vi fant ikke noen grunn til å dra dit, så lenge vi fortsatt får kjøpt det knallgode brødet ”Banette Viking” hos bakeren midt i byen. Det er grovt, mørkt, saftig og svært holdbart. Inneholder mange typer frø.

Men neste positive overraskelse må få et eget blogginnlegg, så følg med:
Domaine Saint Michel Archange – En perle midt i byen 

Gi en kommentar