SYKKELFERIE I FRANKRIKE

PÅ EGEN HÅND I LANGUEDOC

Denne regnværsdagen var som skapt for mimring med bilder fra sykkelferiene våre. Spesielt dvelte vi ved alle bildene av MAT. Denne bloggen kommer derfor til å handle om gode matopplevelser vi har hatt i Minervois.

Måltider hos venner

Favorittrestaurantene våre er svært gode, men de beste matminnene våre har vi faktisk fått når vi har besøkt våre gode venner Janine og Guy. Janine er en glimrende kokk, mens Guy er grillmesteren. Stikkord er enkelt, men raffinert, og noe av hemmeligheten ligger i råvarene, der mye har kommet fra denne fantastiske grønnsakshagen:

Til forrett serveres f.eks. en pikant Gazpacho, av tomater fra egen hage:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Her er Guys grillede biff, som han har krydret gavmildt med friske urter fra hagen. Noe av den gode smaken kommer også fra de gamle vinstokkene som han fyrte opp grillen med, tror jeg.

Guys biff

Nederst i bloggen finner dere oppskriften på Janines nydelige aprikosterte, med frukt fra egen hage. Noe slikt greier jeg ikke lage, fordi det er umulig å få tak i så gode aprikoser her.

Aprikosetre

Etter en morsom utflukt med Janine og Guy, kommer vi ofte litt sent hjem igjen. Da trylles det raskt fram det de kaller et «repas dinatoire», som er et lite måltid som ligner på middag, og som det er raskt å tilberede.

Restaurantene

Både i Bize-Minervois (som er base for sykkelturene) og i nabolandsbyene er det mange gode restauranter å velge mellom. De tilbyr varierte menyer til gode priser. Du kan fremdeles få en god treretters lunsj til 12.50 €. Råvarene her er nesten alltid førsteklasses, særlig på de restaurantene jeg vil nevne her. Du kan velge kjøttretter av f.eks. and, kalkun, kylling og svin, både etter gamle lokale oppskrifter og med ny vri og spennende tilbehør. Cassoulet er en gryterett med gås eller and og bønner som har lange tradisjoner i Languedoc.  Selv velger jeg like gjerne salater framfor kjøtt som hovedrett, og favoritten er «Salade au chèvre chaud», som er salat med varm hvit geitost på toast. Plusser jeg på med en liten forrett og en dessert, blir jeg alltid behagelig mett.

Her ser dere eksempel på gode retter fra Café du Midi i Bize:

Lunch på Cafe du midi

And

En annen kvalitetsrestaurant i Bize er Chez Jean Marc. I tillegg til et godt måltid får du også en hyggelig prat med vertskapet. Kona Rachel er fra Asia, og maten er litt østeninspirert. Restauranten La Selette er britenes sted.

I nabolandsbyen Le Somail, ved Canal du Midi, har vi hatt mange herlige måltider. Her er noen eksempler fra restauranten Le Comptoir Nature:

Le Comptoir Nature

Enkelt, sunt og godt

Beliggenheten er også upåklagelig!

Ved kysten kan du få deilige fiskeretter, fiskesuppe og alle havets frukter. Marinerte blåskjell er ofte på menyen her.

Strandrestaurant i St. Pierre sur Mer

Men du kan også finne fisk og skalldyr i innlandet. Østers serveres hver onsdag på den lille caféen der D26 krysser D5, 5 minutter sør for Bize. Her er stemningen svært uformell.

Minerve, (kåret til en av Frankrikes vakreste landsbyer), er målet for en av sykkelturene i sykkelguiden min. Her ligger flere utmerkede restauranter. Ofte spiser vi på hyggelige La Terrasse:

Salade au chèvre chaud

Nok en deilig salat

Gourmetrestauranten Le Relais Chantovent er for de store anledninger. Vi feiret 60-årsdagen til Nils her, svært vellykket.

I Ginestas ligger Château Les Pratx, et gammelt vinslott der hyggelige Tim og Sasha arrangerer både brylluper og konserter med variert musikk. Konsertene kombineres med et godt måltid, alltid ypperlig tilberedt av Sasha som er utdannet kokk. Nydelig mat og god musikk i fantastiske omgivelser – det gamle vinlageret.

Les Pratx

Villsvin får du bare når det er sesong, høst og vinter, og da serveres det bl.a. hos Auberge de St Martin i Beaufort.

Landsbyfester

Også når det er landsbyfest tilbys et måltid, f.eks. denne i Agel:

 

Landsbyfest i Agel

Men de beste landsbyfestene er det Bize-Minervois selv som arrangerer. Her vet man å sette pris på de lokale produktene og å markedsføre dem. Luques-oliven fra kooperativet i Bize er berømt og har fått mange gullmedaljer. Hvert år i juni arrangeres en stor olivenfestival, for å feire oliven og kooperativets virksomhet. I begynnelsen av september holdes «The Tastes en Minervois» som lar alle lokale produsenter vise fram sine varer til oppkjøperne. Her er det selvfølgelig også mange vinprodusenter som stiller opp. Se videoen:

https://www.facebook.com/aocminervoisofficiel/videos/532719897148242/

I slutten av september ventes den store matfestivalen «La Fête de la Gastronomie», som vi gjerne skulle fått oppleve. Den har et originalt konsept: Et gourmetmåltid serveres ute i det fri, og deltagerne må gå en tur mellom hver rett, for de serveres på forskjellige steder, ved det eldgamle Boussecos-tårnet, ved elven, i en olivenlund, etc.

La fête de la gastronomie

Markeder og butikker

På de ukentlige markedene selges de unike råvarene, særlig grønnsaker, frukt og oster. Høyest omdømme har osten fra gården La Combebelle. Her lager de verdens beste hvite geitost og ferskost.

Marked i Lezignan

Det er ingen sak å tilberede sine egne måltider, spesielt når bakeriet selger det gode grovbrødet «Le Viking». Her får du også de lekreste kaker.

Håper dette smakte. Velger du en sykkel- eller bilferie i Minervois-området i Languedoc, får du som bonus at du kan spise både sunt, godt og rimelig. Det er enkelt og morsomt å reise på egen hånd!

Janines aprikosterte

Ingredienser til mørdeig:

250 g mel
125 g myk smør
30 g sukker
1 egg
1 klype salt

Fyll:
1 kg aprikoser
litt sukker

Bland mel og sukker. Smuldre i mykt smør. Tilsett egg og salt og kna deigen raskt sammen. (Har du foodprocessor, kan du i stedet tilsette alle ingrediensene på en gang og kjøre på full hastighet med hakkekniv til deigen samler seg.) Sett deigen kjølig en liten stund. Kjevle eller trykk deigen utover i en paiform eller springform med bakepapier i (24 cm i diameter). Dekk både bunn og sider. Prikk deigen med en gaffel. Forstek tertebunnen ved 175°C i ca 10 min, eller til den har blitt lett gylden.

Vask og tørk aprikosene. Del dem i to og fjern steinene. Skjær hver halvdel på midten. Legg dem i bunnen av kaken, så tett som mulig.

Dryss over litt sukker.

Stek i ca. 15 minutter ved 200 ° C, senk så temperaturen til 180 ° C og stek videre i i 10 minutter.

Serveres varm med en kule vaniljeis.

Gi en kommentar