SYKKELFERIE I FRANKRIKE

PÅ EGEN HÅND I LANGUEDOC

Kanalen ved Argeliers

Dette er en av de mange korte sykkelturene i nærområdet rundt Bize-Minervois. Den egner seg godt for dag 1, eller en annen dag det passer å ta en kort tur. Du blir først kjent med åsryggen Le Pech rett øst for Bize. Deretter kommer du ned til kanalen og den lille byen Argeliers, som har en historie å fortelle. Lunsjen inntar du på ”Katten som fisker”, en perle av en restaurant.

Turen er 14 km lang og vanskelighetsgraden er svært lett. IGN-kart som kan benyttes er Carte de Randonnée 2445O. Ca. 25 % av turen går på asfalt.

Last ned utskriftsvennlig pdf tur 2, komplett med forklaringer, faktarammer, kart og bilder. Skriver du den ut som heftet og tosidig, vil du få en praktisk trykksak som du kan ha med i styrevesken. Fullstendige veiforklaringer er derfor ikke tatt med i bloggteksten:

Le Pech

Innbyggerne i Bize er stolte av denne åsryggen. Her har det tidligere vært oliventrær, vinranker og lavendelåkre. I 1882, da store områder ble rammet av phylloxera (lus på druene), ble det plantet en mengde furutrær. Ulykkeligvis har flere voldsomme skogbranner herjet, både i 1923 og sist i 1985. I 1987 ble det på nytt plantet skog, og man håper skogen kan bli til ny glede for innbyggerne.

Du kan høste av de vekstene som er så typiske her nede, som for eksempel vill asparges i mars, kapers i juli og august, og mange forskjellige urter, salater, vill purre og bær som bjørnebær, nyper, blåkoll og kornellkirsebær. Nils, mannen min, er helt vill etter fiken, og det store treet som står litt bortenfor samlingen med steinhytter, pleier å bære godt. Man kan også sanke flere slags sopp og villepler. Franskmenn samler snegler og går på jakt her, for det er et rikt dyre- og fugleliv.

”Les capitelles”

Den første delen av turen fører deg til en av de fineste capitellene  i området. Capitelles er steinhytter bygd med tørrmur, det vil si uten mørtel, og de ligger i utmarka på landsbygda i Languedoc. Mange er fra 600-, 700- og 800-tallet, og noen er enda eldre. Når åkrene skulle renses for stein, ble steinene brukt til å bygge disse hyttene som kunne gi ly mot solen eller vinden. Gjeterne og bøndene lagret også redskaper der.

"Capitelle"Steinhyttene er viktige kulturminner og ofte små arkitektoniske perler. Mye slit og omtanke ligger bak. Det er  mange slike steinhytter ved vinmarkene og på heiene i Minervois- og Corbières-områdene. Her på Le Pech ligger det flere, visstnok bygd av en postmann. Det finnes også en som er underjordisk, og det er skiltet dit.

På toppen av åsen har du fin utsikt nordover mot Bize og mot det mystiske tårnet “La Tour de Boussecos”. (På bloggen vil du senere få en tur dit). Når løypa dreier sørover, bør du ta en liten avstikker for nyte en vidstrakt utsikt mot Argeliers og sørover.

Landsbyen Argeliers

Marcelin AlbertNår to tredjedeler av turen er gjennomført, kan du slappe av i Argeliers, en hyggelig landsby med stort vinkooperativ og en liten havn ved kanalen. Her var det dramatiske begivenheter i 1907. Marcelin Albert, vinbonde og caféeier fra Argeliers, ble lederen for det store opprøret blant vinbøndene. Takket være hans innsats ble det innført strenge regler for klassifikasjon og beskyttelse av vinen. Dette har gjort mye for å heve omdømmet og populariteten til fransk vin. Les mer om denne historien i boken (Tur 4).

I Argeliers ser du mange skilt på lysstolpene med skilt til den unike restauranten “Le chat qui pêche”. Den ligger ved den vakre broen like etter kanalhavnen. Her kan du innta lunsjen eller et kveldsmåltid, alt ettersom. Eller bare ta en is på benkene utenfor.

På hjemveien kan du finne ut hvor restauranten La Selette befinner seg. Den er en grei restaurant å innta kveldsmåltidet i, og du trenger ikke kjøre bil for å komme dit. Du får bare en passe lang kveldstur til fots.

Til slutt sykler du forbi det kjente olivenkooperativet L’Oulibo. Her kan du proviantere oliven til oppholdet, verdens beste oliven. Ja, det er sant! Les mer i boken.

Glimrende joggeløype

Kartet viser også joggeløypa til mannen min, som også kan sykles. Den første halvparten er identisk med forrige tur, og den siste halvparten er merket med rødt.

Gå på oppdagelsesferd på Le Pech

Det anbefales også å utforske noen av de andre stiene som går på kryss og tvers over hele Le Pech. Skal du ikke sanke noen av de spiselige vekstene, kan du lage en fin bukett av de mange markblomstene som vokser her. Vi feiret et år jul i Bize-Minervois. (Det var så hyggelig at vi snart vil gjenta det). Da plukket vi kongler, misteltein og annet på Le Pech og laget de fineste julJulen 2008edekorasjoner.

Gi en kommentar