SYKKELFERIE I FRANKRIKE

PÅ EGEN HÅND I LANGUEDOC

Slottet i Aggel

På denne sykkelturen blir du kjent med nærområdet nord for Bize-Minervois. Turen er svært kort og kan tas som en halvdagstur en dag du har noe annet på programmet, eller en dag du føler for å ta det litt rolig. Du passerer Lasfond-grotten, som har hatt stor betydning for prehistorisk vitenskap. Den er faktisk nevnt i viktige museer som British Museum og museene i København, Lund og St-Petersburg. Du kan også få omvisning i det praktfulle historiske slottet i Agel.

Turen er 14 km lang og vanskelighetsgraden er svært lett. IGN-kart som kan benyttes er Carte de Randonnée 2545O. Halvparten av turen går på grus.

Last ned utskriftsvennlig pdf tur 1, komplett med forklaringer, faktarammer, kart og bilder. Skriver du den ut som heftet og tosidig, vil du få en praktisk trykksak som du kan ha med i styrevesken. Fullstendige veiforklaringer er derfor ikke tatt med i bloggteksten 

Le CaylarFra Bize sykler du nordover langs D26. Dette er en flat, lettsyklet strekning der du til venstre for deg har de spesielle fjellfomasjonene på toppen av åsryggen Le Caylar. De ser nesten ut som en lang katarborg. Nesten alltid går det hester og beiter på blomsterengene her. De er både vakre og selskapssyke. Elses blinkskudd fra 2009 viser en lattermild hest (nederst).

Nils har funnet hulenGrotten, som kalles La Grotte de Lasfonds, er merket av på kartet, litt nordøst for Boussecos-tårnet. Den ble gravd ut i 1827. Det ble funnet en mengde benrester etter mennesker og forhistoriske dyr samt keramikkrester som stammer fra neolittisk tid (4000 år f. Kr.).

Det er nesten uframkommelig dit. Du må forsere en dyp bekk og masse tornekjerr, og bonden som eier jorda, liker ikke at noen går dit. Så han synes nok at du bør nøye deg med å se rekonstruksjonen som finnes i det arkeologiske museet i Narbonne.

Sykle videre nordover. Når du kommer til neste kryss, skal du ta til venstre og følge D20 mot Agel. Snart passerer du en fin, liten badekulp som elven Cesse har gravd ut.

 

Ved avkjørselen til Cazelles ligger en liten vingård på din høyre hånd. Den heter Peyremal og eies av en bonde som gjestfritt tar i mot deg i vinkjelleren sin. Der har han vinglassene for vinsmaking stående klare på en tønne, i tilfelle noen skulle stikke innom.

Snart er du i den lille landsbyen Agel, som har bare 167 innbyggere. I Agel ligger et ærverdig slott, Château d’Agel, som ble reist på 1100-tallet. Her kan du få omvisning, men ring 33(0)4 68 91 21 38 for å avtale på forhånd.

Slottet har en svært interessant historie. Under forfølgelsen av katarene på 1100-tallet var slottet del av forsvarsverkene mot korstogshæren. Da den grusomme Simon de Montfort skulle ta Minerve, lot han samtidig dette slottet brenne ned til grunnen. (Les om katarenes historie i boken min.) Guiraud de Pépieux, en katarvennlig godsherre i Agel, unnslapp grusomhetene, og han satte siden i gang restaurering av slottet.

Opp gjennom århundrene har slottet blitt preget av mange kriger og branner. Vinduene viser mange stilepoker, fra de smale, strenge i 1100-tallets festningsstil, til de vakre renessansevinduene, med dekorative sprosser. Ved begynnelsen av 1900-tallet hadde slottet forfalt mye, og særlig nordfløyen lå i ruiner. På 1960-tallet begynte Ecal-familien den enorme oppgaven med å føre slottet tilbake til sin opprinnelige prakt.

Du kan leie et av de herskapelige rommene og få en opplevelse utenom det vanlige. Gå inn på www.chateaudagel.fr og se bildene av dette fantatiske slottet. Her er flere hundre år gamle malerier, polerte steintrapper, eldgamle tapeter, keramiske fliser og peiser, himmelsenger og andre antikke møbler i et gedigent miljø. Slottet har fire tårn, dueslag og et stort terrassert hageanlegg med svømmebasseng. Eierne,  Martine Ecal-Besse og ektemannen Jean-Marie, arrangerer også kurs for grupper, alt fra foto- og malekurs til rene opplevelsesferier med mange utflukter. Grupper kan leie hele slottet som har plass til 15 personer. Priser og mye annen informasjon ligger på nettsiden.

Hallen i slottet

Veien videre fra Agel: Du finner lett turveien sørvestover. Etter ca. 1 km kommer du til en ruin av et gammelt kapell, Chapelle St-Symphorien. Her er det i sin tid blitt plantet eukalyptustrær.

Den siste delen av løypa går gjennom boligområdene i utkanten av Bize.

En lattermild hest

Gi en kommentar