SYKKELFERIE I FRANKRIKE

PÅ EGEN HÅND I LANGUEDOC

I flere år har vi lurt på hva som befinner seg bak den vakre, gamle porten i Rue des Chateaux. Den var alltid lukket, og vi kom aldri på å spørre noen. Tilsvarende var det en annen mystisk port i Rue des Manufactures, rett ved der vi pleier å bo. En junikveld så vi plutselig at det hadde kommet opp et skilt med teksten ”Ouvert” (åpent).  Vi kikket inn og hørte et muntert ”Entrez!”. En ung dame, som smilte fra øre til øre, kom oss i møte og ønsket oss velkommen inn.

Vi stod i et innbydende og blomstrende gårdsrom. En dør førte inn til et sjarmerende utstillingslokale for vin – med peis, antikke møbler, gamle fotografier, kunstgjenstander, flasker og glass. Bize har fått en ny perle midt i byen!

Catherine Gourmet presenterte seg og fortalte entusiastisk om sitt prosjekt: Vingården Domaine Saint Michel Archange har egentlig eksistert siden 1680, da forfedrene til dagens eier, Charles Janbon, slo seg ned her. Han har vært professor ved det medisinske faktultet i Montpellier i 35 år, men arvet eiendommen av sine besteforeldre, og har nå bestemt seg for å vie pensjonisttilværelsen til sin lidenskap vindyrking og føre arven videre. Han har inngått samarbeid med en erfaren vindyrker og har utviklet tre  viner som er ganske enestående.

Til å markedsføre vinene har han ansatt Catherine, som har mye erfaring med tilsvarende arbeid. Hun har mange idéer som hun er i ferd med å sette ut i livet – salgslokalet er ferdig innredet, og det ligger enda en gårdsplass vegg-i-vegg som kan brukes som festlokale. For å trekke folk til stedet akter Catherine å arrangere både konserter og kunstutstillinger gjennom hele sommeren.

Vi fikk selvfølgelig smake på vinene, som er noe av det beste vi har smakt her nede. Catherine forklarte: Innhøstingen gjøres på den tradisjonelle måten, for hånd. Fremstillingen foregår på en gammel ombygd vingård. Det brukes tanker av betong for få i gang den riktige kjemiske prosessen. Den kjente rødvinen La cuvée Joséphine lagres på eiketønner i ett år. Den består av halvparten Syrah-druer og en blanding av Grenache og gammel Carignan. Vinen kan lagres i 5-8 år.

Rødvinen La cuvée de La Tour de Boussecos ble favoritten til Nils, (passer fint, siden Boussecos-tårnet er målet for en av hans favorittjoggeturer). Den er en blanding av gammel Carignan, Grenache og en tredjedel Syrah. Fargen er meget intens, nesten rubinrød. Den er forholdsvis kraftig, med duft av røde frukter og ettersmak av krydder.

Jeg falt mest for rosévinen Les Deux Roses, laget av like deler Grenache og gammel Carignan. Fargen er nesten lakserød, og den stråler! Duften er tydelig, og minner om jordbær, litchi og aprikoser, i følge eksperter. I munnen kjennes den både frisk og rund.

Vi gleder oss til å komme tilbake for å kjøpe mer av alle sammen.
Norske vinimportører – se her www.domaine-saint-michel-archange.com  og ta kontakt på stmichelarchange@hotmail.fr eller direkte til Catherine: cathgourmet@gmail.com. Hun snakker og skriver engelsk (og portugisisk).

Til slutt viste  Catherine oss garasjen med veteranbiler og den siste overraskelsen: Hun låste opp en utgangsdør som viste seg å være porten ved siden av vaskeriet der vi lagrer syklene våre. Altså er vi nærmeste nabo, og den blide mannen som pleier å kjøre inn her, er Charles Janbon. (Blir aldri helt klok på geografien i denne sneglehusbyen.)

Jeg lovet å fortelle på bloggen min om Domaine Saint Michel Archange og alle arrangementene:

Sommerprogram
13. juli – 27. juli: Utstilling ved Nathalie Teyssier – tegninger på sten.
15. juli fra kl. 10 – 18: Konkurranse om vin som foregår hele dagen.
17. juli: Olivenfesten i Bize – vinsmaking (Le Tour de France passerer like ved)
20. juli: Utstilling med portugisiske kunstnere og vinsmaking av portugisiske viner. Vernissage kl. 18.
22. juli kl. 19: Bingo om vin med musikk. Mange premier.
27. juli: Tekstilutstilling med Line Muzard, Daniel Kéo og Clothilde Goddard. Vernissage kl. 18.
30 juli kl. 19: Jazz- og blueskonsert med Stiff Joints. Kveldsbuffet med vin (10 €).
6. august kl. 19: Jazz-intimist-Ballade-konsert med Caroline Dawson (opprinnelig norsk, bosatt i Portugal). Buffet med kjøttretter og andre delikatesser m/vin.
10. august: Utstilling ved Olivier de Kerchove (skulpturer). Vernissage fra kl. 19.
12. august: Konsert med Caroline Fedi, sang og trekkspill. Kveldsbuffet og vin (10€).
19. august: Los Romégaires – oppvisning av oksitanske danser. Kveldsmåltid: 12€.
24. august: Utstilling ved Francis Alis fra kl. 10 (metallskulpturer).
27. august: Stor presentasjon av alle vinene – gå ikke glipp av dette!

Påmelding til konsertene: Tlf. 0033-468-46-28-35 eller stmichelarchange@hotmail.com.

Catherine arrangerte bryllup den 9. juli. Jeg snek meg til å ta et bilde:

Her er Catherines bilder fra den første vernissagen. Tønnene hun var i ferd med å male, har kommet til sin rett.

Fra Rue des Chateaux

Fra Rue des Chateaux

Vernissage 1

Vernissage 1

Vernissage 2

Vernissage 2

Gi en kommentar