SYKKELFERIE I FRANKRIKE

PÅ EGEN HÅND I LANGUEDOC

Det rare steintårnet Boussecos i Bize-Minervois forteller om menneskene som bodde her i bronsealderen. Tårnet har spilt en viktig rolle for innbyggerne opp gjennom historien. På turen kan du også beundre de velholdte  vinmarkene til vingården Domaine Saint Michel Archange. 

Dette er et turforslag for en dag du bare ønsker en kort tur i nærmiljøet. Du vil kanskje bade, sole deg, besøke et loppemarked i en av nabolandsbyene eller shoppe i Narbonne – her er det mye å foreta seg. Det er ikke nødvendig å sykle mange mil hver dag.

Turen er bare 8 km lang og vanskelighetsgraden er lett. IGN-kart som kan benyttes er Carte de Randonnée 2445O. Hele turen går på grus.

Her kan du laste ned  utskriftsvennlig turbeskrivelse , komplett med veiforklaringer, faktarammer, kart og bilder. Skriver du den ut som heftet og tosidig, vil du få en praktisk trykksak som du kan ha med i styrevesken. Veiforklaringene er derfor ikke tatt med i denne teksten.

I det du sykler ut av landsbyen, passerer du kirkegården, der du kanskje får lyst til å studere gravstedene. Da får du et lite inntrykk av byens og slektenes historie. Etter kirkegården sykler du langs flere velholdte vinmarker. De tilhører vingården Domaine Saint Michel Archange. (Du bør lese om gårdens historie og de gode vinene som produseres i bloggen datert 15. juli.)

Foran deg ser du den karakteristiske fjellryggen i utkanten av Le Caylar. Dette er en ypperlig sykkelvei, der du svært sjelden møter biler, bare en traktor i ny og ne.

La Tour de Boussecos

Snart ser du Boussecos-tårnet med den rare fasongen, som absolutt appelerer til fantasien. Det har visstnok vært mye høyere en gang. Det daterer seg fra bronsealderen, og har vært brukt som vakttårn for Cesse-dalen opp gjennom tidene. Boussecos betyr  “tørr ved”, så det antas at innbyggerne i Bize tente ild for å varsle når barbarer nærmet seg. Ved foten av tårnet har man funnet rester etter en landsby med små hus fra 800-1000 f. Kr. og potteskår og en pilspiss fra bronsealderen. Dette befinner seg i det arkeologiske museet i Narbonne.

Man vet ikke med sikkerhet når det ble bygd, og av hvem, muligens var det romere eller visigotere.  Visigoterne hadde herredømmet over området helt til år 800. Noen hevder det var sarrasinerne som ødela tårnet. Det ble okkupert sporadisk helt fram til religionskrigene.

Utsikt mot Bize-Minervois

Denne turen tar deg også med til et gammelt arboretum som ikke er særlig godt vedlikeholdt, og en hinderløype. Midtveis kommer du til toppen av åsryggen Le Caylar. Her får du utsikt over både Boussecos-tårnet, åsen Le Pech og Bize.

Langs slutten av runden er det flere små vinmarker og en gammel steinhytte (såkalt capitelle).  Her møtte vi en gang en bonde som fortalte at det var en villsvinstamme  som holdt til i nærheten. Og han viste oss tydelige spor etter dem.  Siden har Nils sett dem flere ganger når han har vært ute på joggetur. Men det jaktes på dem, så det blir stadig færre.

Nederst i løypa er det noen flotte fikentrær du kan høste av i juli. God tur!

Fikentre primo juli

Gi en kommentar