SYKKELFERIE I FRANKRIKE

PÅ EGEN HÅND I LANGUEDOC

Onsdag 16. mai feiret vi bursdagen til Nils i Collioure med overnatting på ”Le Mas des Citronniers”. Vi kunne ikke valgt et bedre sted for bursdagfeiring. Dagen etter var Kristi Himmelfartsdag, og da ble byen kanskje litt for dominert av franskmenn på tur. Heldigvis var det ikke før i kveldingen av gatene begynte å minne om en turistfelle. Skal du besøke byen, bør du styre unna juli og august og alle festdager. April/begynnelsen av mai eller oktober/november er kanskje best.

(Har hatt trøbbel med å publisere bilder, så nå prøver jeg å legge dem helt til slutt).

Collioure hører til fylket Pyrénees-Orientales i regionen Languedoc og ligger ikke langt fra Pyreneene og grensen til Spania. Det er bare 12 mil sør for Bize-Minervois der vi bor fast, og velger man å kjøre langs motorveien, tar det bare halvannen time å kjøre dit. Fra Perpignan og sørover valgte vi å kjøre noen veier nærmere kysten, slik at vi fikk se litt mer av det som kalles Côte Vermeille (= den sinoberrøde kysten). Her ligger elegante badebyer som perler på en snor. Men å bo i disse litt sterile leilighetskompleksene frister egentlig ikke oss, selv om strendene er aldri så lekre. Heller et gammelt steinhus eller en litt rar leilighet i en liten landsby lenger inn i land, der du er omgitt av garrigue, åser og fjell, kanaler, elver og vinmarker. Og fremfor alt, variert sykkelterreng og gode sykkelveier med lite trafikk.

Men Collioure er ikke en vanlig, kjedelig badeby. Særlig er lyset helt spesielt, og fargen på havet er nærmest mørk turkisblått i kveldssolen –  har aldri sett noe lignende. Husene er malt i varme farger, fra lys gult til oker og flere nyanser av rosa. Det er forståelig at Matisse og flere av de andre store franske malerne valgte å slå seg ned her. Elevene til Matisse (”fauvistene”) brukte da også mye sterke farger i sine bilder.

De smale gatene har brosten, og det kryr av kunstgallerier og småbutikker. Havnen er et yndet motiv for kunstnerne, for den er svært vakker og har Château Royal som bakgrunn. Collioure har vært en havneby fra gammelt av, og små fiskebåter legger til kai i den lune vika for å selge dagens fangst av sardiner og annen fisk. Her man bare spise fisk til middag! Vi hadde et bedre måltid på L’Amphitryon i den sørligste bukten. Der var det fredelig og godt, mindre folksomt enn i sentrum. Le Neptune ligger også her, og anbefales av vertinnen vår, Yvonne.

Kirken (Église Notre-Dame-des-Anges) er verdt et besøk. Tårnet var opprinnelig et fyrtårn og har en liten rosa kuppel på toppen. Altertavlene i kirken har bemerkelsesverdige utskjæringer i tre i barokk stil, alt med forgylling.

Byen har flere gode badestrender som ligger i lune viker, og de bidrar selvsagt også til byens popularitet.

Collioure tilhører den katalanske delen av Frankrike, og hvis du vil vite mer om den spennende historien, finner du tekst på engelsk her www.collioure.com .

1

Gi en kommentar