SYKKELFERIE I FRANKRIKE

PÅ EGEN HÅND I LANGUEDOC

Albi ligger i fylket Tarn i regionen Midi-Pyrénées. Snille, omtenksomme Janine og Guy, våre to venner som nettopp har vært på Norges-besøk, ville gjerne vise oss denne spennende byen. I juni inviterte de oss med på en biltur dit. Vi dro tidlig av sted med Guy som sjåfør og fikk en uforglemmelig dag i denne historiske katarbyen. Katarene, også kjent som albigensere, hadde trolig sitt utspring her, og forfølgelsen av katarene, kjent som albigenserkorstoget (1209–1229), foregikk bl.a. i dette området.

Vi forlot det tørre, solsvidde lavlandet og vinmarkene og kjørte langs svingete, smale veier oppover i Montagne Noir. Noen steder måtte vi stoppe og beundre utsikten.

Montagne Noir

Montagne Noir

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Da vi nærmet oss Mazamet, var landskapet blitt mye grønnere. Janine er vokst opp her og kunne fortelle at da hun var liten, var det snø om vinteren og de kunne gå på ski. Klimaet lignet mer på norsk klima, og mange av staudene i hagen vår kjente hun fra morens hage. Den gang var Mazamet en velstående by, med mye tekstilindustri, særlig produksjon av lin-, bomull og ullstoffer. Dessverre er alt forsvunnet til Kina, unntatt denne virksomheten med utsalg i hovedgata. Jeg fikk kjøpt et vakkert linstoff farget med plantefarger.

2014-06-24 10.14.03

20140706_153947

Byen Castres var neste stopp. Byen deles fra nord til sør av elva Agout. Langs elva ligger rekker av gamle hus som er bygget delvis ute i selve elva. Byen har en spennende historie, og et Goya-museum, men vi måtte videre.

Castres

Castres

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vel framme i Albi: Gamlebyen har et intakt og levende bygningsmiljø som spenner fra middelalderen via renessansen til nåtid. Byen er selvfølgelig på Unescos liste over verdens kulturarv.

Katedralen Sainte-Cécile fra 1200-tallet blir for tiden restaurert, så den var delvis pakket inn i plast. Men vi fikk sett det meste av det overdådige interiøret, og kirken er virkelig et gotisk mesterverk. Det tok tohundre år å bygge den!

Katedralen i Albi

Katedralen i Albi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Saint-Salvi-kvarteret med kloster og vakker klosterhage er fra 900-tallet, med både romansk og gotisk stil. I dette området spiste vi lunsj på en koselig uterestaurant. Mange av husene i gamlebyen er arkitektoniske perler – det meste bygget med murstein i de vakreste, rødbrune, varme fargetoner. Ganske mange av husene er bindingsverkshus. Samtidig er bydelen virkelig stilig, med sine mange elegante butikker.

Kollasje 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Janine og Guy og Saint-Salvy-kvarteret

Janine og Guy og Saint-Salvy-kvarteret

 

 

Maleren Henri de Toulouse-Lautrec var født i Albi, og vi besøkte selvfølgelig museet hans i Le Palais de la Berbie. Denne maleren er mest kjent for plakatene fra Moulin Rouge, men var en maler som gjorde så uendelig mye mer enn det. Han hadde et vanskelig liv og døde ung, men malte så mye fint.

Kollasje Lautrec

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Her ser dere hagen som hører til dette palasset:

20140624_160340

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi kom sent på kvelden tilbake til Camplong, men det ble likevel disket opp med melon, skinke, pølse, oster og vin. Vi har det alltid så hyggelig sammen med dette paret. Noe av det jeg setter pris på ved Janine, er at hun lærer meg så mye fransk. Når det er et ord jeg ikke husker, og det stopper opp litt, gjetter hun som regel hva jeg prøver å si, og foreslår riktig ord.

Bord

 

 

 

2 kommentar til “Biltur til Albi – en by på Unescos liste”

  1. Harrit W. Lie sier:

    Dette så skikkelig spennende ut! Flotte bilder og interessant tekst. Jeg får veldig lyst til å reise dit. Visste ikke at Albi var en så flott by!

  2. admin sier:

    Beklager at jeg så kommentaren din først nå. Jeg får så mye spam at det blir litt kjedelig å gå inn å sjekke.

Gi en kommentar