SYKKELFERIE I FRANKRIKE

PÅ EGEN HÅND I LANGUEDOC

En sykkelferie med base i Lagrasse i Corbières (Sør-Frankrike) passer spesielt godt for de som er godt trent, fordi mange av turene i boken min er forholdsvis lange. Men også de som heller vil ta det litt mer med ro, kan ha glede av en ferie i dette området. Du finner beskrivelse av tre kortere sykkelturer (mindre enn 37 km), og det finnes små fotturer i utkanten av landsbyen. Faktisk kan bilturister også ha stor nytte av turene i boken. 

Lagrasse er en gammel by med svært interessant historie, en særegen atmosfære og mange spennende severdigheter. De kulturinteresserte vil helt sikkert ikke kjede seg. Byen er blitt kåret til en av Frankrikes vakreste landsbyer, men er likevel ikke noen turistfelle. Bademuligheter har du i elven Orbieu, som har rent og fint vann.

Badeplassen

Det er et godt tilbud av sjarmerende ferieboliger med god standard. Se bare bildene fra disse leilighetene: http://houselafrance.com/the-ramparts-and-riverside-apartment/.

Leiligheten «The Terrasse»

For å finne oversikt over alle ferieboligene i byen, se www.lagrasse.com og gå til «Hebergements» eller «Lodging» på den engelske siden. Se også Tripadvisor.

Det første man ser når man kommer kjørende langs hovedveien, er de to vakre, eldgamle broene over Orbieu-elven og det store klosteret, kalt Sainte-Marie d’Orbieu-klosteret eller L’Abbaye de Lagrasse. Det er virkelig stort og imponerende, og det inneholder en mengde arkitektoniske skatter, noen helt fra 700-tallet da Karl den store donerte mye til klosteret. Bygningene blir kontinuerlig restaurert, og de fungerer fremdeles som benediktinerkloster. Du kan få omvisning, og du kan også forberede deg ved å følge noen fine videoer som ligger på siden http://www.abbayedelagrasse.com. I boken min kan du lese mer om denne fantastiske severdigheten.

Klosteret, foto Ann-Mari Johansen

Kulturminnehuset (La Maison du Patrimoine) midt i byen, som også huser turistkontoret, viser hele 131 historiske malerier, blant annet takmalerier fra slutten av 1400-tallet. Her vises det stadig nye interessante utstillinger.

Takmaleri

St-Michel-kirken ligger like ved og er klassifisert som historisk bygning. Den ble bygd mellom 1359 og 1398 i gotisk stil. Også her finner du en mengde kunstskatter, bl.a. verker av den italienske barokkmaleren Guiseppe Crespi.

St-Michel-kirken

Markedsplassen, i sentrum av landsbyen, er helt spesiell. Den består av ti søyler av stein med en vakker trekonstruksjon over. Her holdes markeder for lokale matprodukter, kunsthåndverk, antikviteter og lopper.

Markedsplassen

Her er det mange delikatesser å få kjøpt.

Her kommer jeg til det som gjør Lagrasse så ekstra hyggelig Det er en by hvor mange kunstnere og kunsthåndverkere holder til i de gamle bygningene, der noen er helt fra 1300-tallet. Her arbeider de og har sine små butikklokaler, både malere, keramikere, klesdesignere, vevere, smykkekunstnere, skulptører mm.

Keramiker

Du finner også et lite antikvariat og spesialbutikker for vin og lokale matprodukter. Det lille, morsomme lokalmuseet «Lagrasse 1900» er visstnok på flyttefot.

Det finnes minst 5-6 koselige, små restauranter i byen, som kan gi deg gode matopplevelser, se oversikt i boken.

Sykler får du leid hos Bikes Lagrasse, 11 rue des Deux Ponts (også el-sykler).

I neste blogg vil jeg beskrive en morsom fottur man kan ta i høydedraget over byen.

Til slutt passer det å sitere en bekjent som har feriert i Lagrasse:

«Vi bodde på http://houselafrance.com/the-ramparts-and-riverside-apartment/ som var en helt vidunderlig leilighet. Det var sykkelutleie i nabohuset, og Lagrasse og området rundt var helt fantastisk. Vi var uheldigvis syke under oppholdet, men da var det deilig å være stasjonert på ett sted, kunne slappe av og lese bøker, kose oss med å lage god mat, sitte på den lille balkongen og se fisken svømme i elven mens klokkene på klosteret kimet så høytidelig. Vi var der i slutten av april, og da blomstret jasmin, roser og syrin mm. Vi må tilbake!»

Dette paret hadde tatt toget til Lezignan og ble hentet av vertinnen der – genialt!

Med boken «Sykkelferie i Frankrike – På egen hånd i Languedoc» finner du mye mer informasjon og hjelp til å planlegge en sykkelferie, bilferie eller fottur/kulturferie i dette flotte området helt sør i Frankrike.

Gi en kommentar